Grzybowa potrawka (gulasz) z kaszą gryczaną i soczewicą
Smaczna, naprawdę syta i bardzo pożywna potrawa. Po gotowaniu sojowych został mi wywar, miała być zupa, ale nieoczekiwanie moja spiżarka poszerzyła się o kasze i strączkowe i wyszła potrawka :)
bulion wegański
garść suszonych grzybów
kasza gryczana
soczewica czerwona
ziemniaki
marchewka
pietruszka
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i co tam lubicie
Ilości zależne od upodobań oraz jak dużo chcecie ugotować.
Przygotowanie:
PRZEPIS NA LITROWY GARNEK: Do bulionu wegańskiego wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i ziemniaki pokrojone w większą kostkę, dorzucamy suszone grzyby i przyprawy. Gdy grzyby i warzywa trochę zmiękną dorzucamy kaszę gryczaną (ja chciałam dodać tylko trochę, lecz sypnęło mi się ok. szklanki) i soczewicę czerwoną (ok. pół szklanki). Całość niech się gotuje, aż wszystkie składniki będą miękkie, a kasza napęcznieje, wskutek czego miast zupy otrzymujemy gęstą potrawkę.
Dla osób bez ograniczenia diety:
Dla smaku dodałam również dwie łyżki masełka, łyżeczkę miodu i trzy łyżki śmietany.
Na talerzu śmiało posypujemy pietruszką.
Wskazówki i uwagi:
Potrawa jest niesamowicie syta, także uważajcie. Ja zjadłam dwie miseczki i teraz nie mogę chodzić ;p