puszka.pl - pysznie!

Wegański ser z migdałów pikantny RAW

Dla znudzonych pastami warzywnymi. Dla wielbicieli serków, serów i twarożków. Zdrowszy, bezmleczny, odżywczy i do tego w wersji RAW.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: 16

200 g migdałów
1/3 szklanki drożdży odżywczych (płatków drożdżowych)
1 papryczka chili
sok z 1 cytryny
3 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
papryka słodka w proszku
pieprz
sól

gaza

Przygotowanie:

Migdały moczymy przez noc w wodzie. Zdejmujemy skórki. Blenderujemy na jak najbardziej gładką masę dolewając wodę (ok. 1,5 szklanki). Wykładamy miseczkę gazą, przenosimy do niej zblenderowaną masę. Odciskamy z nadmiaru wody.

Wyjmujemy osuszony ser z gazy i mieszamy z pozostałymi składnikami (drożdżami, drobno posiekaną papryczką chili, sokiem z cytryny, olejem kokosowym). Doprawiamy solą i pieprzem.

Przekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce że,by ser się uformował.

Wyjmujemy z formy i obtaczamy w papryce.

Wskazówki i uwagi:

1 porcja: 101 kcal; białko: 3,6 g; węglowodany: 3,7g; tłuszcze: 8,7 g; błonnik: 2 g; żelazo: 0,56 mg; cynk: 0,76 mg; wapń: 33 mg
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-04-20 10:44:43.883
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/weganski-ser-z-migdalow/

Twoje zapiski: