200 g migdałów
1/3 szklanki drożdży odżywczych (płatków drożdżowych)
1 papryczka chili
sok z 1 cytryny
3 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
papryka słodka w proszku
pieprz
sól
gaza
Przygotowanie:
Migdały moczymy przez noc w wodzie. Zdejmujemy skórki. Blenderujemy na jak najbardziej gładką masę dolewając wodę (ok. 1,5 szklanki). Wykładamy miseczkę gazą, przenosimy do niej zblenderowaną masę. Odciskamy z nadmiaru wody.
Wyjmujemy osuszony ser z gazy i mieszamy z pozostałymi składnikami (drożdżami, drobno posiekaną papryczką chili, sokiem z cytryny, olejem kokosowym). Doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce że,by ser się uformował.