puszka.pl - pysznie!

Quinoa, buraki i fasolka szparagowa - szybko, smacznie, kolorowo

Potrawa nie tylko jest pyszna, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Uczta dla podniebienia i oka, za to właśnie (oprócz ich smaku)lubię buraki! Dzięki quinoi (och, jak trudno to słowo odmieniać ;)) zyskuje także na wartości w kontekście odżywczym.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

zielona fasolka szparagowa
quinoa
wstępnie podgotowany burak
czarne oliwki bez pestek - kilka sztuk do dekoracji
1 cebula (najlepiej czerwona) - pokrojona w średniej wielkości wąskie paski
2 ząbki czosnku - pokrojony w drobną kostkę
pestki słonecznika

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na wolnym ogniu gotujemy fasolkę. W międzyczasie przygotowujemy quinoę - 1 szklankę ziarna zalewamy 2 szklankami wody, czas gotowania ok. 12 minut.

Na patelni delikatnie podsmażamy cebulę i czosnek, doprawiamy solą. CO DO BURAKA opcje są dwie:
1) Podgotowanego i ostudzonego buraka możemy zetrzeć go na tarce, żeby puścił sok, a następnie dodać do cebuli i czosnku, a sok pozostały z tarcia wlać do gotowej „kaszy”,
2) Podgotowanego i ostudzonego buraka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do naszego dania.

Gotową, kolorową quinoę dodajemy do tego, co mamy podsmażone na patelni, sypiemy czarny pieprz i sól do smaku, można też dać szczyptę imbiru, ale niekonieczne.

Podawać zwieńczone oliwkami i posypane pestkami słonecznika.
Nadesłał(a) agatalu, dnia: 2013-04-26 01:33:03.334
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: