Prosta pasta z nerkowców i awokado, która powstała zupełnie przypadkowo - miał być serek, ale nie odlałam wody i musiałam czymś zagęścić. Efekt końcowy - palce lizać!
100 g orzechów nerkowca
1 dojrzałe awokado
2 łyżki stołowe drożdży nieaktywnych
sól, pieprz do smaku
sok z połówki cytryny lub łyżeczka octu balsamicznego
szczypiorek
ew. dymka, mała cebula, pokrojona drobno czerwona papryka
Przygotowanie:
Orzechy zalać ciepłą wodą i odstawić na 15-20 minut. Zblendować na gładką masę, dodać pokrojone obrane awokado, drożdże nieaktywne, przyprawy, sok z cytryny i ponownie zmiksować.
Następnie dodać poszatkowany szczypiorek czy co kto lubi do smaku. Idealne na kanapki albo jako dip do warzyw, np. kalarepy.
Wskazówki i uwagi:
Po zblendowaniu całości pastę można wzbogacić świeżymi ziołami, pokrojonymi drobno warzywami, w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę.