puszka.pl - pysznie!

Spaghetti a la bolognese z warzywami

Na początek wrzucę rodzinny przepis na pyszne spaghetti. Zamiast mięsa użyłam tu granulatu sojowego, który ma bardzo podobną fakturę. Zwykle robię je z makaronem razowym, ale jeśli wolicie pszenny to też jest ok :) A proporcje najlepiej dobrać samemu, zależnie od tego dla ilu osób przygotowujemy posiłek.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 1-4

makaron
czosnek
pietruszka
seler
pomidory (z puszki albo świeże obrane ze skórki)
marchewka
koncentrat pomidorowy
olej lub oliwa
ser żółty
granulat sojowy
sos sojowy
świeża bazylia, kolendra, pietruszka lub oregano - co wolicie
ew. mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

Wstawiamy makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ja najbardziej lubię ten al dente).

Obieramy seler, pietruszkę i marchewkę i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kilka ząbków czosnku miażdżymy nożem i kroimy. Pomidory kroimy w kostkę.

Granulat sojowy wsypujemy do miseczki i zalewamy na parę minut wrzątkiem, a kiedy nasiąknie, smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Granulat sojowy wrzucamy z powrotem do miseczki, ponieważ gdybyśmy dusili go razem z warzywami, za bardzo by napęczniał i straciłby smak.

Następnie na patelnię wrzucamy czosnek, startą marchewkę, pietruszkę, seler i dusimy przez jakieś 10 minut. W tym czasie ścieramy ser i odcedzamy makaron. Gdy warzywa na patelni zmiękną, dodajemy łyżeczkę (albo i dwie) koncentratu i trochę wody. Wsypujemy wcześniej przysmażony granulat sojowy i dusimy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, dodajemy jeszcze odrobinę wody z mąką ziemniaczaną.

Kroimy świeże zioła, wrzucamy do sosu, mieszamy i wyłączamy gaz. Na talerz wsypujemy makaron, polewamy sosem i posypujemy serem. Smacznego!
Nadesłał(a) CrazyGreenLady, dnia: 2013-04-27 21:51:13.897
Źródło/autor przepisu: http://vege-blog.blogspot.com/

Twoje zapiski: