puszka.pl - pysznie!

Chleb chrupki domowy z masą pestek i nasionek

Robię go zawsze, gdy mam ochotę na przegryzkę, a nie chcę jeść chipsów czy paluszków.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 dl = 200 ml mieszanych pestek i nasion (siemię, słonecznik, dynia, sezam)
0,5 dl = 50 ml płatków owsianych
1,75 dl = 175 ml mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 dl = 100 ml wody
0,5 dl = 50 ml oleju/oliwy

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać, dodać wodę i olej, wymieszać łyżką. Wyłożyć na płachtę papieru do pieczenia, przykryć drugą płachtą i wałkować do grubości ok. 3 mm. Usunąć górny papier, zrobić nożem kratkę, przenieść z dolnym papierem na blachę i piec 20 minut w 200 stopniach.

Wskazówki i uwagi:

Przechowywać szczelnie zamknięty, bo łatwo chłonie wilgoć.
Nadesłał(a) Ireth, dnia: 2013-06-17 11:39:06.321
Źródło/autor przepisu: Camilla Plum

Twoje zapiski: