Tosty z awokado, rukolą i pomidorkami
Awokado na ciepło - dość zaskakujący pomysł, który ktoś nam sprzedał, kiedy kupowaliśmy awokado. Sprawdza się! :) Nie smakuje dramatycznie inaczej niż surowe, ale jest trochę inne, jakby bardziej aromatyczne, bardzo fajne. Z takimi dodatkami - przepyszne!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 osoby
chleb, kilka kromek
1 awokado
duża garść rukoli i ew. innych sałat
kilka pomidorków koktajlowych lub zwykły pomidor
winegret:
sok z cytryny
olej/oliwa (część można zastąpić wodą)
trochę łagodnej musztardy
ciut cukru lub czegoś słodkiego (można pominąć)
sól
Przygotowanie:
Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika (np. 180 st.C, grzanie od góry i dołu) i podpiekamy aż pieczywo zrobi się lekko chrupkie. Na grzankach układamy plasterki awokado, lekko solimy i podpiekamy jeszcze 3-5 minut.
Na awokado układamy sałaty i przekrojone pomidorki, skrapiamy sosem. Voila!
Twoje zapiski: