puszka.pl - pysznie!

Tosty z awokado, rukolą i pomidorkami

Awokado na ciepło - dość zaskakujący pomysł, który ktoś nam sprzedał, kiedy kupowaliśmy awokado. Sprawdza się! :) Nie smakuje dramatycznie inaczej niż surowe, ale jest trochę inne, jakby bardziej aromatyczne, bardzo fajne. Z takimi dodatkami - przepyszne!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 osoby

chleb, kilka kromek
1 awokado
duża garść rukoli i ew. innych sałat
kilka pomidorków koktajlowych lub zwykły pomidor

winegret:
sok z cytryny
olej/oliwa (część można zastąpić wodą)
trochę łagodnej musztardy
ciut cukru lub czegoś słodkiego (można pominąć)
sól

Przygotowanie:

Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika (np. 180 st.C, grzanie od góry i dołu) i podpiekamy aż pieczywo zrobi się lekko chrupkie. Na grzankach układamy plasterki awokado, lekko solimy i podpiekamy jeszcze 3-5 minut.

Na awokado układamy sałaty i przekrojone pomidorki, skrapiamy sosem. Voila!
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2013-05-14 21:16:31.917
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: