Sosem poczęstowała mnie jedna z moich koleżanek. W jej ojczyźnie (Malezja) jest podawany do szaszłyków czy grillowanych warzyw z ryżem. Ja lubię go wcinać maczając w nim warzywa. Świetny na pikniki, imprezy, wegańskie grillowanie.
orzechy nerkowca (400 g)
orzechy ziemne (400 g)
świeży imbir (z 5 cm)
2 cebule
kilka ząbków czosnku
ostra papryka (świeża lub w proszku)
kurkuma
cynamon (kora + proszek)
brązowy cukier (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czosnek, cebulę, imbir, kurkumę i chili zmiksować w blenderze. Wylać do garnka lub patelni i kilka minut smażyć (bez tłuszczu).
Orzechy zmiksować w malakserze i dodać do powyższej mikstury, następnie dolać wody, by uzyskać konsystencję sosu. Dodać kawałek kory cynamonu. Gotować około 10 min, dodać cukier i cynamon.
Wskazówki i uwagi:
Ilość papryki zależy od tego, jaki chcemy sos uzyskać: ostry czy łagodny. To samo z cukrem, można dodać, ale nie trzeba.
Nadesłał(a) OlaKuczara,
dnia: 2013-05-20 18:25:25.437
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.