Ostatnio wpadłam w szał pieczenia, a jabłka i gruszki były akurat pod ręką. Nie chciało mi się (jak zwykle) spędzać wieków w kuchni, miało być kruche ciasto a zrobiłam puszyste.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wymieszaj w dużej misce (ja posłużyłam się łyżką). Dodaj tłuszcz (jeżeli masz margarynę, doprowadź ją do stanu płynnego) i przynajmniej jedną szklankę mleka i ponownie wymieszaj. Masa powinna być zwarta, ale nadal płynna.
Jabłko i gruszkę obierz ze skórki i pokrój na cienkie paseczki.
Ciasto wlej (oj tylko nie doprowadźcie go do konsystencji wody, bo dobrze nie będzie; raczej jak kleik, czy budyń) do wysmarowanej tłuszczem formy (u mnie tortownica). Owoce ułóż według upodobania.
Całość włóż do piekarnika na 30 minut, sprawdzaj ciasto patyczkiem (drewnianym patyczkiem dźgamy ciasto i wyjmujemy, gdy jest suchy ciasto jest gotowe).
Smacznego!
Nadesłał(a) natik,
dnia: 2013-05-25 22:18:45.344
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.