1 szklanka mieszanki strączkowców, fasolek i groszków (namoczonych przez noc)
1/2 szklanki ryżu
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka przyprawy warzywnej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka
mąka razowa lub bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotować fasolki i groszki. Ugotować ryż. Ugotowane zmielić.
Płatki owsiane zalać wrzątkiem wraz z przyprawą warzywną do wysokości płatków. Kiedy zmiękną, połączyć z masą. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na 30 min., po czym formować kotleciki, otoczyć w mące razowej lub bułce tartej. Smażyć na oleju.
Nadesłał(a) zamiast notesu,
dnia: 2013-07-01 23:05:17.37
Źródło/autor przepisu: http://zamiastnotesu.blogspot.com/2013/03/kotleciki-z-mieszanki-straczkowcow.html