puszka.pl - pysznie!

Fasolka nie całkiem po bretońsku z warzywami ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

1/2 kg fasoli
1 burak
2 marchewki
1/2 selera
2 małe cebule
1/2 papryki zielonej
kilka suszonych pomidorków (wcześniej namoczonych)
łyżka przecieru pomidorowego
olej do smażenia
1 łyżka mąki (użyłam z amarantusa)
przyprawy: majeranek, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sól

Przygotowanie:

Fasolę moczoną przez noc ugotować z zielem angielskim, majerankiem i listkiem laurowym. Warzywa skroić w paski i podsmażyć na tłuszczu wraz z pozostałymi przyprawami (paprykę dołączyć do smażenia jako ostatnią kiedy pozostałe zaczną mięknąć). Do ugotowanej fasoli (ale jeszcze nie całkiem miękkiej) dodać podsmażone warzywa i pokrojone również w paski suszone pomidorki. Z mąki wykonać klasyczną zasmażkę, połączyć z fasolą i warzywami. Doprawić przecierem pomidorowym. w trakcie duszenia kontrolować i uzupełniać ilość wody według uznania.
Nadesłał(a) zamiast notesu, dnia: 2013-05-25 22:06:49.495
Źródło/autor przepisu: http://zamiastnotesu.blogspot.com/2013/02/fasolka-nie-cakiem-po-bretonsku-z.html

Twoje zapiski: