masa: 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczone w wodzie ok. 12 godz.)
1 puszka ananasa
1 puszka mleka kokosowego, a właściwie tylko stała jej zawartość (aby oddzielić część stałą od płynnej musi stać w lodówce ok. 2 tyg.)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki błyskawicznej kaszy manny
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 200 st. C. Połączyć składniki ciasta, wylać do blaszki (najlepiej otwieranej, np. tortownicy), piec w 200 st. około 35 min.
Masa: Zmiksować w blenderze nerkowce z ananasem. Dodać pozostałe składniki, połączyć i zagotować na małym ogniu równocześnie miksując w garnku aż do uzyskania konsystencji gęstego kisielu.
Ciasto po ostudzeniu rozciąć na na pół, pierwszą warstwę wstawić ponownie do tortownicy, wylać na nią masę, przykryć drugą warstwą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Nadesłał(a) zamiast notesu,
dnia: 2013-06-17 16:58:57.412
Źródło/autor przepisu: http://zamiastnotesu.blogspot.com/2013/02/ciasto-1-szklanka-maki-2-yzeczki-kakao.html