Chińszczyzna z pekinką i boczniakami w lekko pomidorowym sosie
Urozmaicone smaki, urozmaicone faktury. Bardzo lubimy i tą chińszczyznę i pieprz syczuański :) Nadaje potrawom niesamowity aromat. Choć bez niego i tak wyjdzie dobre, to jednak warto go kupić. Jedyny problem, że ciężko go dostać...
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szkl. ryżu
1/4 kg boczniaków i/lub pieczarek
6-8 dość dużych liści kapusty pekińskiej
1 papryka
3-4 garście groszku mrożonego lub świeżego
1 cebula
olej do smażenia
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego (opcjonalnie, ale tego aromatu nic nie zastapi!)
1/3 szkl. bulionu (może być instant)
1/3 szkl. przecieru pomidorowego (przecieru, nie koncentratu)
min. 3 łyżki sosu sojowego
ciut cukru palmowego lub zwykłego
sól
2 czubate łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Gotujemy ryż. W tym czasie przygotowujemy warzywa: boczniaki myjemy i rozrywamy wzdłuż blaszek na paski tym cieńsze, im grubsze są grzyby. Kapustę pekińską kroimy w dość duże paski, a paprykę i cebulę w cienkie.
Sos przygotowujemy na dwie raty, za każdym razem biorąc połowę składników (dotyczy również przypraw!). Inaczej sos nie zmieści się nawet na dużej patelni.
Rozgrzewamy nieco olej. Wrzucamy rozgnieciony w moździerzu pieprz syczuański (duże kawałki będą zbyt aromatyczne) i cebulę, a po chwili grzyby i paprykę. Gdy się podsmażą, dodajemy bulion, przecier i przyprawy (sos sojowy, cukier). Dusimy max. 5 minut.
Następnie dodajemy kapustę pekińską i groszek, a po chwili skrobię rozrobioną w zimnej wodzie. Całość doprawiamy do smaku i "zagotowujemy", żeby skrobia się ścięła. Podajmy z ryżem.
Twoje zapiski: