puszka.pl - pysznie!

Ogórki małosolne


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych
świeży czosnek (ok. 3 ząbki na 1 l wody)
pieprz w ziarenkach (opcjonalnie)
kwitnący koper
1 łyżka soli na 1 l wody

Przygotowanie:

Umyte ogórki włożyć do naczynia (najlepiej kamionkowego garnka) wraz ze świeżym czosnkiem. Dodać pieprz w ziarenkach i kwitnący koper, zalać zalewą (1 l przegotowanej wody + 1 płaska łyżka soli).

Odstawić przykryte jakimś talerzem i obciążone tak, żeby ogórki nie wystawały z wody. Po 2-4 dniach będą gotowe, tym szybciej im bardziej gorąca była solanka. Gotowe ogórki przestawić do lodówki, żeby zatrzymać proces kiszenia.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-08 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: spisane z grupy pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: