250 g suchego chleba bez skórki
3 dojrzałe pomidory
2 jajka
czosnek
sól
1 łyżeczka czerwonej papryki
pieprz cayenne
olej do smażenia
ew. 2 gałązki pietruszki
Przygotowanie:
Podgrzać w rondlu olej, dodać czosnek i dusić do momentu, aż będzie miękki, ale nie brązowy. Dodać grubo pokruszony chleb i dusić na średnim ogniu aż stanie się złocisty, nie rumienić. Dodać obrane i grubo pokrojone pomidory, sól, paprykę w proszku, pieprz cayenne i litr wody - gotować 30 min. na wolnym ogniu. Drewnianą łyżką ubijać zupę, aż chleb się rozpadnie. W czasie ubijania dodać lekko ubite jajka. Gotować parę minut, lecz nie dopuścić do wrzenia. Zupa powinna być mocno pikantna. Pod koniec gotowania można wrzucić drobno posiekaną pietruszkę.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-08 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: spisane z grupy pl.rec.kuchnia