puszka soczewicy (lub szklanka ugotowanej zielonej)
papryka
cebula
pomidorki cherry
oliwki zielone
bryndza lub feta
2-3 ząbki czosnku
sól
kumin
inne przyprawy, np. papryczka chilli, przyprawy orientalne
olej do smażenia
+ ew. jogurt grecki
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę i papryki (ja kroję w kosteczkę malutką). Dorzucamy przekrojone na pół pomidorki cherry, oliwki (u mnie zielone, bo ser jest słony) i bryndzę. Wyciskamy czosnek, przyprawiamy jak lubimy (kumin obowiązkowo).
Soczewicę odsączamy i wrzucamy do miski. Czekamy jak puszczony sok z pomidorów trochę odparuję, żeby nie wyszła nam papka. Jeżeli ma się czas to warto poczekać aż ostygnie i dopiero wtedy dorzucić do soczewicy. Jak nie, to może być też na gorąco :)
Wskazówki i uwagi:
Sałatka może nie jest zbyt "ładna", ale smakuje znakomicie. Jeżeli ktoś nie lubi bryndzy, to jadłam ją również z serem feta. Chodzi o to, żeby był słony:)
Nadesłał(a) Dzik,
dnia: 2013-07-11 18:41:30.421
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.