Sałatka gyros z marynowanymi, smażonymi kotletami sojowymi
Przepis rzecz jasna przerobiony z przepisu niewege, znalezionego w zeszycie oddziału terapii grupowej, trochę zmodyfikowany przeze mnie. Wszystkim smakuje, mięsożercom też.
duży słoik majonezu (zwykłego lub roślinnego)
ketchup
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kotlety sojowe namaczamy w gorącej wodzie lub bulionie warzywnym. Odsączamy i kroimy w kostkę. Zalewamy olejem, dodajemy przyprawę gyros, ocet z czerwonego wina, sól czosnkową i mieszamy. Zostawiamy na 0,5-1 h żeby się trochę zamarynowało, ale najlepiej jeszcze dłużej.
Kapustę myjemy i siekamy drobno. Kukurydzę odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobne paski i podsmażamy chwilę na oleju, do zrumienienia. Kotlety sojowe też podsmażamy. Podczas smażenia możemy dodać wg. uznania jeszcze przypraw i octu, byle nie za dużo.
Jak już mamy wszystko gotowe układamy warstwami:
- pół kapusty
- sojacze
- cebula
- ogórki
- kukurydza
- warstwa majonezu i ketchupu
- pozostała kapusta
Ja z wierzchu posypałam jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
Nadesłał(a) kasumi90,
dnia: 2013-07-15 10:54:32.694
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.