puszka.pl - pysznie!

Tarta jaglana z botwinką, szparagami i twarogiem migdałowym

Tradycyjny spód do tarty jest dość ciężki i kaloryczny, nawet w przepisach wegańskich. Postanowiłam więc wyruszyć na poszukiwanie nowej wersji. Pomysł padł na kaszę. Tylko jaką? Przeczesując internet trafiłam na wpis Kulinarnych Ekscesów o jaglanym spodzie. Od razu wiedziałam, że jest to strzał w dziesiątkę!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na formę o średnicy ok. 25 cm (8 porcji)

spód jaglany:
1 szklanka (180 g) kaszy jaglanej
2 szklanki wody
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
papryka suszona
(możecie dodać ulubione przyprawy lub kostkę warzywną)

twaróg migdałowy:
1 i 1/4 szklanki (200 g) migdałów
1 szklanka (230 ml) mleka roślinnego
sok z 1/2 -1 cytryny (20-40 ml)
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki płatków drożdzowych
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżka sosu sojowego
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz

300 g szparagów
pęczek botwinki (350g)

Przygotowanie:

Spód:
Gotujemy kaszę jaglaną z przyprawami. Jedną szklankę kaszy zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez około 20 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Formę na tartę smarujemy oliwą. Gorącą kaszę wykładamy do formy (pamiętamy o zrobieniu brzegów) i zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Twaróg:
Migdały moczymy przez noc. Następnie obieramy ze skórek. Blenderujemy migdały, mleko i całą resztę na gładką masę. Doprawiamy jeszcze do smaku.

Szparagi i spółka:
Pozbywamy się zdrewniałych części szparagów. Jak dla mnie, najprostszym sposobem jest złapanie za końce szparaga i przełamanie go. Pęknięcie będzie przebiegać na granicy zdrewniałej i miękkiej.
Botwinkę drobno siekamy. Wykładamy botwinkę i szparagi na jaglany spód, zostawiając kilka szparagów na wierzch. Zalewamy twarogiem. Delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy kilka szparagów.

Pieczemy przez około 40-50 minut w 180 stopniach C, aż szparagi będą miękkie. Na wierzchu twaróg podpiecze się na złoty kolor, a w środku dalej będzie kremowy.

Wskazówki i uwagi:

Spód jaglany ma może minimalnie większą tendencję do kruszenia się niż tradycyjna tarta, ale i tak jest wyśmienity! Ma też o połowę mniej kalorii niż tradycyjny, a do tego jest bogaty w żelazo!

1 porcja to 293 kcal
białko: 12 g; tłuszcze: 16 g; węglowodany: 27 g, błonnik: 6,2 g;
żelazo: 2,7 mg; wapń: 135 mg; cynk: 2,3 mg
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-06-17 19:09:53.275
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/tarta-jaglana-z-botwinka-szparagami-i-migdalowym-twarogiem/

Twoje zapiski: