Wegańskie waniliowe kruche ciasteczka
Ciasteczka, z których dzieci mogą wycinać różne kształty i dobrze się bawią
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
150 g mąki pszennej
25 g mąki kukurydzianej
50 g cukru pudru
cukier waniliowy (ew.aromat)
1/3 szkl. oleju
1/2 szkl. wody (lub mleka roślinnego)
Przygotowanie:
Połączyć suche składniki. Powoli, zagniatając, dolewać wody (lub mleka) oraz oleju aż uzyskamy elastyczne ciasto. Włożyć je na 15-30 min. do lodówki.
Następnie wałkujemy i foremkami wycinamy z dziećmi świetne kształty. Układamy ciasteczka na papierze do pieczenia i wsuwamy blaszkę z nimi do nagrzanego piekarnika na 10 minut do 180 st. C.
Potem można podać obsypane cukrem pudrem, z konfiturami lub same :) Smacznego!
Twoje zapiski: