Owsiane pieguski z masłem orzechowym (vegan, bezglutenowe)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
3 duże, bardzo dojrzałe banany
1/2 szkl. masła orzechowego lub migdałowego (bez kawałków orzechów)
1 łyżka oleju kokosowego (pominęłam)
2 łyżki słodu z agawy lub ryżu lub innego (lub cukru)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
2,5 szkl. płatków owsianych (dla bezglutenowców - bezglutenowych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
3/4 szkl. pokruszonej czekolady (lub chipsów czeko)
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. C. W dużej misie rozciap banany widelcem. Dodaj masło orzechowe, olej kokosowy (lekko rozgrzany, ale nie roztopiony) , słód i wanilię. Wymieszaj dokładnie.
Wymieszaj suche składniki, dodaj do dużej misy i wymieszaj. Na koniec wmieszaj pokruszoną czekoladę.
Nabieraj ciasto łyżką i wykładaj na papier do pieczenia, lekko spłaszcz. Dzieciaki mogą przygotowywać ciasteczka rękoma. Piecz 12-14 min.
Wskazówki i uwagi:
Tłumaczenie z http://www.twopeasandtheirpod.com/gluten-free-vegan-banana-peanut-butter-chocolate-chip-cookies/
Twoje zapiski: