1/2 szkl. musu jabłkowego (u mnie własny, domowy :)
3/4 szkl. masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechów (albo można dodać posiekane orzechy dodatkowo)
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
1 i 1/4 szkl. brązowego cukru (biały też da radę)
1 szkl. mąki (pół na pół tortowej i zwykłej pszennej lub tylko zwykłej)
3/4 szkl. mąki razowej
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
pokruszona czekolada gorzka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180-190 st. C.
Wymieszaj mokre składniki. Oddzielnie wymieszaj suche składniki i dodaj do mokrych. Wymieszaj. Do ciasta (całości lub części) można też dodać pokruszoną czekoladę, żeby wyszły orzechowe pieguski.
Nabieraj łyżkę ciasta i nakładaj na papier do pieczenia. Można wycisnąć widelcem klasyczny wzorek na górze, czyli odcisnąć zęby widelca "na krzyż" - raz w jedną stronę, a później pod kątem prostym drugi raz. Piec 10-12 minut. Czym dłużej będą w piekarniku, tym bardziej będą suche i chrupiące.
Wskazówki i uwagi:
Tłumaczenie z http://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=818819
Nadesłał(a) admin,
dnia: 2013-06-21 20:05:10.261
Źródło/autor przepisu: Przepis konkursowy nadesłany przez Joasię z Warszawy