Słodki krem cynamonowy z białej fasolki - tanio, dużo, szybko, a do tego zdrowo!
Macie takie dni, że jedli byście od rana do wieczora tylko słodkie, słodkie... Lecz z drugiej strony rozsądek podpowiada, że przecież to niezdrowe... a jednak!
Drugim powodem powstania tego dania była temperaturofobia. Kidy jest gorąco, jak dziś, nie ufam pozostawianiu niczego otwartego nawet w lodówce. Dlatego MUSIAŁAM zrobić coś z otwartą puszką...
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2
- 0,5 puszki fasoli białej (ja miałam taką z TIPa, najtańsze, a przecież fasola w puszce to fasola w puszce, czy Bonduelle czy TIP)
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka cynamonu
- dowolne słodzidło płynne (ja użyłam słodzika, bo tylko to da się rozpuścić w łyżce wody, a lepiej, by użyć jej jak najmniej jeśli lubi się gęstą konsystencję)
Przygotowanie:
1. Odlać wodę z fasoli; przelożyć ją do wysokiego, dość wąskiego naczynia, np. kufel po piwie (to ja ;))
2. Obrać jabłko, pokroić na półćwiartki; wrzucić do naczynia z fasolą.
3. Dodać słodzidło.
4. Potraktować blenderem aż do użyskania gladkiej masy.
5. Dosypać cynamon i raz jeszcze, na sekundkę, włączyć blender.
6. Zachwycać się nieoczekiwanie dobrym smakiem połączonym z witaminkami i białkiem :)
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej smakuje lekko schłodzone. Nie próbowałam wkładać do zamrażalnika, ale podejrzewam, że sprawdzi się także w roli lodów.
Nadesłał(a) Ika_Univira,
dnia: 2013-07-15 11:50:28.574
Źródło/autor przepisu: Właściwie autorstwo powinnam przypisać temperaturze; z osób fizycznych, sama jestem autorką