tofu - kostka 180 g
fasolka szparagowa - ok. 150 g
1/2 papryki czerwonej
1 średnia cebula
2-4 ząbki czosnku (wg. uznania)
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka kminku (całego)
1 łyżka curry
1 łyżka garam masala
olej do smażenia
sól
pieprz
marynata: sos sojowy
oliwa
suszone chili (lub chili w płatkach/proszku) - strączek lub ile chcecie
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy prostą marynatę do tofu. Mieszamy sos sojowy z oliwą. Do tego dodajemy posiekany strączek chili (oczywiście można dodać mniej lub więcej w zależności od swoich preferencji co do ostrości).
Tofu kroimy w paski (lub kostkę) i marynujemy w przygotowanej marynacie (wystarczy jakieś 20 minut, tyle ile nam zajmie przygotowywanie reszty składników).
Fasolkę szparagową obieramy i podgotowujemy aż będzie prawie ugotowana. Paprykę kroimy w kostkę. Cebule kroimy (nie musi być bardzo drobno), a czosnek wyciskamy w prasce. Następnie możemy przystąpić do smażenia.
Na dużym ogniu i niewielkiej ilości oleju podsmażamy przez moment kolendrę i kminek. Następnie dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy aż cebula lekko się zeszkli, dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minutki. Następnie dodajemy tofu wraz z marynatą i smażymy 3 minuty. Dodajemy fasolkę szparagową oraz curry. Smażymy jeszcze przez kilka minut i na sam koniec dodajemy łyżkę garam masala. I gotowe :)
Można podać tak jak na zdjęciu, z ryżem, lub innym dodatkiem w zależności od preferencji. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Ja do smażenia użyłem patelni wok.
Nadesłał(a) wlochatyyy,
dnia: 2013-07-21 16:32:04.963
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.