puszka.pl - pysznie!

Tofu z warzywami w stylu indyjskim

Jest to moja wariacja na temat indyjskiej kuchni ze składników które akurat miałem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

tofu - kostka 180 g
fasolka szparagowa - ok. 150 g
1/2 papryki czerwonej
1 średnia cebula
2-4 ząbki czosnku (wg. uznania)
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka kminku (całego)
1 łyżka curry
1 łyżka garam masala
olej do smażenia
sól
pieprz

marynata:
sos sojowy
oliwa
suszone chili (lub chili w płatkach/proszku) - strączek lub ile chcecie

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy prostą marynatę do tofu. Mieszamy sos sojowy z oliwą. Do tego dodajemy posiekany strączek chili (oczywiście można dodać mniej lub więcej w zależności od swoich preferencji co do ostrości).

Tofu kroimy w paski (lub kostkę) i marynujemy w przygotowanej marynacie (wystarczy jakieś 20 minut, tyle ile nam zajmie przygotowywanie reszty składników).

Fasolkę szparagową obieramy i podgotowujemy aż będzie prawie ugotowana. Paprykę kroimy w kostkę. Cebule kroimy (nie musi być bardzo drobno), a czosnek wyciskamy w prasce. Następnie możemy przystąpić do smażenia.

Na dużym ogniu i niewielkiej ilości oleju podsmażamy przez moment kolendrę i kminek. Następnie dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy aż cebula lekko się zeszkli, dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minutki. Następnie dodajemy tofu wraz z marynatą i smażymy 3 minuty. Dodajemy fasolkę szparagową oraz curry. Smażymy jeszcze przez kilka minut i na sam koniec dodajemy łyżkę garam masala. I gotowe :)

Można podać tak jak na zdjęciu, z ryżem, lub innym dodatkiem w zależności od preferencji. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Ja do smażenia użyłem patelni wok.
Nadesłał(a) wlochatyyy, dnia: 2013-07-21 16:32:04.963
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: