Domowy budyń marchewkowo-pomarańczowy
Budyń i to kolorowy! :) Dzieci mogą tu robić absolutnie wszystko - oczywiście pod nadzorem. Mieszanie, miksowanie - super sprawa.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3-4 osób
2 i 1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne)
1 duża marchewka
cynamon
wanilia lub cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy (lub z kartonu ;)
3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (mąka ziemniaczana też będzie ok, choć wtedy budyń może wyjść lekko pudrowy w konsystencji)
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, umyć, posiekać w cienkie plasterki.
2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać marchewkę, cynamon, wanilię i cukier. Zagotować wszystko razem, pozostawić na minimalnym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodać sok z pomarańczy i zblenderować na gładko.
Pozostałe, zimne mleko wlać do szklanki, dodać skrobię i dokładnie wymieszać.
Dolać do zmiksowanej części i wszystko zagotować, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Wlać w wydrążone, porządnie wyszorowane wcześniej połówki pomarańczy.
Wskazówki i uwagi:
Można podać w miseczkach z połówek pomarańczy, tylko lepiej ją przed przekrojeniem porządnie wyszorować pod wodą, żeby zmyć w miarę możliwości syf, którym jest nasączana skórka.
Twoje zapiski: