puszka.pl - pysznie!

VanilaLoco z truskawkami (ciasto bez pieczenia)

VanilaLoco to przeróbka moich ulubionych tartaletek z kremem waniliowym i truskawkami. Kiedy nie miałam czasu, zrobiłam je w maksymalnie uproszczonej formie wzorem wiśniowego chocoloco. Zamiast dość pracochłonnych kruchych spodów wykorzystujemy herbatniki i z głowy - jest szybko i bez pieczenia, czyli rozwiązanie idealne na upały. Chociaż tartaletki oczywiście bez porównania lepsze :D Coś za coś! :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: tortownica ok. 24 cm średnicy

wegańskie herbatniki (np. Holenderskie)
1 kg truskawek
ew. do przyozdobienia: dodatkowe truskawki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe lub starta ciemna czekolada

krem waniliowy:
4,5 szklanki mleka waniliowego, np. Alpro (lub zwykłego + ekstrakt waniliowy lub wanilia + dodatkowe 3 łyżki cukru)
3-6 łyżek cukru
ok. 3/4 szklanki kaszy manny
parę kropel aromatu waniliowego
6 łyżeczek mąki ziemniaczanej (minimalnie wypukłe)
nieco większa szczypta soli

Przygotowanie:

Dno foremki wykładamy herbatnikami tak, aby nie było między nimi przerw.

Krem: Do 1/2 szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Resztę mleka wlać do garnka, dodać cukier i sól, zacząć podgrzewać na małym ogniu, aby rozpuścił się cukier. Nie czekać, aż się zagotuje, tylko dodać po chwili mleko wymieszane z mąką oraz kaszę mannę (stopniowo, mieszając energicznie, żeby nie porobiły się grudki). Całość podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, aby się nie przypaliło.
Po paru minutach mieszanina zacznie gęstnieć, aż przyjmie konsystencje gęstego budyniu. Krem gotowy.

Część gorącej masy wylewamy na herbatniki i rozprowadzamy mniej więcej równą warstwą. Układamy truskawki jedna przy drugiej wciskając je w krem. Wylewamy resztę masy. Górę możemy udekorować truskawkami (w całości lub plasterki), płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub wiórkami startej ciemnej czekolady. Albo jeszcze bardziej odjechane: esy floresy z rozpuszczonej czekolady (lub polewy czeko), a na to plasterki truskawek lub płatki migdałowe.

Zostawiamy ciasto do przestudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-06-27 18:24:28.806
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: