puszka.pl - pysznie!

Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniaków

Bardzo dobra, jarzynowa w smaku. Trochę jak kapuśniak - w końcu kalarepka i kapusta to rodzina ;) Świetny patent z wykorzystaniem liści kalarepki! Polecam :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 młode kalarepki z liśćmi (nieduże, wielkości pięści; a jak są za duże, to trzeba oszukiwać - wziąć liście z 2 kalarepek, ale jedną wykorzystać do czegoś innego, np. do schrupania lub surówki :)
4-6 małych ziemniaków (po obraniu mniej więcej tyle, co kalarepki)
1 cebulka
kawałek pora

1-2 łyżki oleju do smażenia
5-6 szkl. bulionu (z kostki lub domowego)
sól
pieprz
+ ew. słonecznik na "śmietanę" lub mleko roślinne do zabielenia
+ koperek

Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kalarepkę można w słupki, pora w półplasterki. Liście starannie myjemy i siekamy w cienkie paski (bez łodyg... albo siekamy łodygi i dodajemy z kalarepką).

Cebulę i pora przesmażamy na oleju starając się nie rumienić (i nie przypalić! ;). Zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i kalarepkę, gotujemy 15 min. aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. W połowie gotowania dodajemy liście.

Doprawiamy zupę solą i pieprzem - nic więcej nie trzeba :) Można ew. zabielić śmietaną ze słonecznika (świetnie pasuje do warzywnych dań) lub mlekiem roślinnym i posypać koperkiem.

Wskazówki i uwagi:

Zupę można gotować na samym bulionie. Ja tu wykorzystałam dodatkowo patent z przepisu na bulion ekspresowy, gdzie przesmażony por daje zupie zdecydowanie więcej smaku.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-06-30 16:04:41.155
Źródło/autor przepisu: kompilacja przepisów z sieci

Twoje zapiski: