owoce: 2 szklanki truskawek
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
1/2 twardego słodkiego jabłka
sok z jednej dużej cytryny
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki wody różanej
+ 1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Przygotować kruszonkę: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałę składniki zaczynając od suchych, a kończąc na mokrych. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 1h.
Truskawki opłukać, oderwać szypułki, pokroić na ćwiartki i przełożyć do miseczki. Dodać pokrojone w drobną kostkę rabarbar i jabłko, sok z cytryny, cukier i wodę różaną. Całość dobrze razem połączyć i odstawić na około 30min.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Żaroodporne kokilki nasmarować oliwą z oliwek. Do każdej rozłożyć owoce. Schłodzone ciasto rozrywać na małe cząsteczki i układać na owocach tak by je przykryć całkowicie.
Piec przez 25 minut. Odstawić do ostygnięcia. Smacznego.