puszka.pl - pysznie!

Tort naleśnikowy z budyniem i borówkami

Fajna alternatywa dla tradycyjnego tortu :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

ciasto:
3 szklanki mleka roślinnego
3 szklanki mąki
trochę wody
1 łyżka oleju roślinnego

masa:
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 litra + 1/2 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki cukru

inne:
dżem borówkowy
2 szklanki borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Miksujemy składniki na ciasto. Jeżeli jest za gęste, dodajemy odrobinę wody lub więcej mleka. Na patelni rozprowadzamy ręcznikiem papierowym niewielką ilość oleju - tylko tyle aby patelnia się błyszczała. Smażymy grubsze naleśniki - potrwa to chwilę dłużej, także uzbrójmy się w cierpliwość. Naleśniki odkładamy do wystygnięcia, powinno ich być ok. 10-15, zależy od grubości.

Robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Użyłam mniejszej ilości mleka (ryżowe waniliowe, dlatego kolor budyniu na zdjęciach jest żółty, a nie kremowy), żeby budyń był gęstszy.

Każdego naleśnika smarujemy 2-3 łyżkami budyniu, czekamy aż przestygnie, następnie przykładamy kolejnym i powtarzamy czynność aż skończą się naleśniki. Co parę sztuk, na przykład 5, naleśnika smarujemy łyżką dżemu borówkowego zamiast budyniu. Należy pamiętać, żeby zostawić ok. 1 cm wolnego od krawędzi placka.

Na wierzch nakładamy więcej budyniu, tak 4-5 łyżek, nakładamy również na boki i ładnie układamy borówki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2013-07-21 20:24:26.693
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/07/tort-nalesnikowy-z-budyniem-i-borowkami.html

Twoje zapiski: