Smażone tofu po koreańsku - w ostrym sosie (lekko słodkim:)
Smażone tofu po koreańsku pobija wszystko na głowę ;)Nawet najwięksi wrogowie tofu polubią je w takiej wersji. Jest pyyyszne!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2
tofu naturalne, 300-400 g (ok. 2 opakowań)
1/2 świeżej papryczki chili
1/2 małej cebuli
por lub szczypior cebuli, trochę
czosnek, 2 ząbki
sos sojowy, 3 duże łyżki
olej sezamowy, 2 łyżeczki
cukier/miód, 1 płaska łyżeczka
sproszkowana papryczka "gochugaru" (czerwona, średnio ostra koreańska chili), 1 duża łyżka
ziarna sezamu, 1 łyżeczka
pieprz, trochę
olej roślinny do smażenia tofu
woda, 3 łyżki (opcjonalnie - w razie gdy sos wyjdzie za gęsty)
Przygotowanie:
1) Tofu kroimy na płaskie prostokąty 4cm x 2,5cm.
2) Papryczkę chili, cebulę i por/szczypior drobno kroimy, a czosnek wyciskamy przez praskę. Robimy sos do tofu mieszając wszystkie składniki: sos sojowy, olej sezamowy, miód (opcjonalnie cukier), sproszkowaną chili gochugaru, sezam, pieprz oraz posiekaną wcześniej zieleninę, papryczkę, czosnek i cebulę. Jeżeli sos jest za gęsty wlewamy trochę wody.
3) Prostokąty z tofu smażymy na oleju z dwóch stron aż się przyrumienią, a z wierzchu będą lekko chrupiące. Przygotowany wcześniej sos wlewamy do tofu na patelnię.
4) Tofu z sosem podsmażyć jeszcze max. 2 min. Podawać na gorąco lub zimno.
Smacznego~~^^
Wskazówki i uwagi:
1) Można przechowywać kilka dni w lodówce i potem podawać jako dodatek do potraw.
2) Potrawa jest raczej ostra.
3) Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością sezamu, bo sos może wyjść gorzki.