puszka.pl - pysznie!

Wegańskie ciasto z jagodami i amarantusem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: tortownica 18 cm

1/2 szklanki jagód
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu z amarantusa)
1/2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka mleka sojowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki pasty waniliowej

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 200 st.C. Formę (u mnie 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać 1 szklankę mąki, dodać amarantus, cukier trzcinowy,
siemię lniane, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
Delikatnie przemieszać.
Następnie dodać pozostałe składniki: mleko sojowe, olej rzepakowy i pastę waniliową.
Wszystko razem dokładnie połączyć.

Ciasto przelać do formy, ułożyć na wierzchu jagody.
Piec 40 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego.
Nadesłał(a) Malve, dnia: 2013-07-22 22:31:17.614
Źródło/autor przepisu: http://cookblog.pl/?p=3740

Twoje zapiski: