puszka.pl - pysznie!

Ciasteczka kokosowo-owsiane bezglutenowe

Wspaniałe! Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, słodkie i mocno kokosowe. Do tego łatwe w wykonaniu. A co najważniejsze - wegańskie i bezglutenowe.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: duża blacha (ok. 25 ciasteczek)

2 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki cukru
1 banan
0,5 szklanki wody
4 łyżki oleju
szczypta soli (naprawdę niewiele)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki rodzynek lub żurawiny (można pominąć)

Przygotowanie:

Płatki owsiane i 1 szklankę wiórków kokosowych zmielić blenderem na drobno (ale nie musi być całkiem na proszek). Dosypać 0,5 szklanki niezmielonych wiórków. Banana rozgnieść widelcem. Wymieszać wszystkie składniki w misce łyżką. Proszek do pieczenia najlepiej dodać na samym końcu. Masę kłaść łyżką na wyłożoną papierem blachę (formować okrągłe ciasteczka).

Piec ok. 15 minut w 180 stopniach, do zarumienienia ciasteczek.
Nadesłał(a) Sowa90, dnia: 2013-07-29 19:24:48.984
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: