puszka.pl - pysznie!

Papryka nadziewana ryżem i fasolą

Słodka czerwona papryka, w lekko kwaśnym sosie pomidorowym. Nadziewana ryżem i fasolą czerwoną. Idealna na lato i zimę. Na ciepłe dni do zjedzenia na zimno ale także na gorrąco w te chłodniejsze wieczory :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

4 większe papryki
1 szklanka ulubionego ryżu
1 puszka czerwonej fasolki
2 średnie cebule
sól
inne przyprawy - nic nie sugeruję, ja dodałam płaską łyżeczkę Vegety (uwaga na skład! inozynian sodu NIE jest wege), szczyptę pieprzu i słodkiej papryki
olej/oliwa do smażenia

sos pomidorowy:
puszka obranych, krojonych pomidorów
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 180 st.C. Ryż ugotować w osolonej wodzie (ja zawsze dodaję odrobinę Vegety). Paprykę wymyć, odciąć "kapelusze" i wydrążyć.

Cebulę zeszklić na patelni - ja używam oliwy z oliwek, ale można użyć jakiejkolwiek do smażenia ;). Do zarumienionej cebuli wrzucić wypłukaną czerwoną fasolkę i przyprawy, dobrze zamieszać i dusić pod przykryciem ok 7 min. Wymieszać z ugotowanym ryżem.

Papryki wypchać po brzegi przygotowanym farszem. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć papryki w takiej pozycji, aby nie spadły kapelusiki. Zapiekać w piekarniku ok 45 min.

Pomidory na sos wrzucić do rondla, podgrzać wraz ze wszystkimi przyprawami. Kiedy się zagotuje, zblendować na gładką masę.
Nadesłał(a) Silesianka, dnia: 2013-08-01 22:02:21.876
Źródło/autor przepisu: Silesianka, http://silesianka.blogspot.com/2012/08/na-czerwono.html

Twoje zapiski: