Słodka czerwona papryka, w lekko kwaśnym sosie pomidorowym. Nadziewana ryżem i fasolą czerwoną. Idealna na lato i zimę. Na ciepłe dni do zjedzenia na zimno ale także na gorrąco w te chłodniejsze wieczory :)
4 większe papryki
1 szklanka ulubionego ryżu
1 puszka czerwonej fasolki
2 średnie cebule
sól
inne przyprawy - nic nie sugeruję, ja dodałam płaską łyżeczkę Vegety (uwaga na skład! inozynian sodu NIE jest wege), szczyptę pieprzu i słodkiej papryki
olej/oliwa do smażenia
Piekarnik nastawić na 180 st.C. Ryż ugotować w osolonej wodzie (ja zawsze dodaję odrobinę Vegety). Paprykę wymyć, odciąć "kapelusze" i wydrążyć.
Cebulę zeszklić na patelni - ja używam oliwy z oliwek, ale można użyć jakiejkolwiek do smażenia ;). Do zarumienionej cebuli wrzucić wypłukaną czerwoną fasolkę i przyprawy, dobrze zamieszać i dusić pod przykryciem ok 7 min. Wymieszać z ugotowanym ryżem.
Papryki wypchać po brzegi przygotowanym farszem. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć papryki w takiej pozycji, aby nie spadły kapelusiki. Zapiekać w piekarniku ok 45 min.
Pomidory na sos wrzucić do rondla, podgrzać wraz ze wszystkimi przyprawami. Kiedy się zagotuje, zblendować na gładką masę.