puszka.pl - pysznie!

Wiśnie w soku własnym

Wisienki do deserów, ciast i wyjadania :) Warto robić takie wiśnie jednocześnie z innymi przetworami, np. dżemem, zwł. jeśli mamy bardzo soczyste owoce i już podczas drylowania powstaje sporo soku. Na dżem przeznaczamy wiśnie bez soku, żeby do tych zostało go więcej. Druga korzyść takiego szachrowania, to że dżem szybciej osiągnie właściwą konsystencję :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

wiśnie 1 kg
max. 5-10 % cukru (my daliśmy 5% czyli ok. 50 g)

Przygotowanie:

Wiśnie umyć, wydrylować (wypestkować). Słoiki i zakrętki wyparzyć.

Wiśnie nałożyć do słoików lekko ugniatając, ale nie miażdżąc owoców - tyle tylko, żeby się nieco ścieśniły i puściły więcej soku. Przesypywać kolejne warstwy cukrem - co zostanie, to mniej więcej po równo na koniec podosypywać. Zalać pozostałym w misce sokiem i zakręcić (ale nie na fest).

Dżemówki pasteryzować 15 min. od zagotowania, słoiki półlitrowe 20-30 min. Dokręcić zakrętki i odstawić słoiki do góry nogami aż wystygną.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-07-30 21:52:09.594
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: