Pyszny i zdrowy majonez z kaszy jaglanej. Stanowi świetną bazę do innych białych sosów: czosnkowego, beszamelu. Pasuje na kanapki, do sałatek, a także jako dip.
1/4 szklanki kaszy jaglanej + 3/4 szklanki wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka nerkowców (lub migdałów bez skórki)
2 łyżeczki octu ryżowego
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1/4 szklanki + 3-5 łyżek gorącej wody*
sól
pieprz
cukier
* to, ile łyżek wody dodamy, zależy od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać; pamiętajcie, że sos po wystygnięciu trochę zgęstnieje
Przygotowanie:
Gotujemy 1/4 szklanki kaszy jaglanej zalewając ją około 3/4 szklanki wody. Często mieszamy i dolewamy więcej wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Czas gotowania to około 15-20 minut.
Do ugotowanej jaglanki dodajemy olej, nerkowce, ocet, sok z cytryny, czosnek, paprykę i gorącą wodę. To, ile wody dodamy, zależy od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać. Polecam dolewać stopniowo. Blenderujemy wszystko cierpliwie aż uzyskamy idealnie gładką masę. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem.
Odstawiamy i czekamy, aż wystygnie. Sprawdzamy konsystencję, ewentualnie dolewamy wody i doprawiamy według uznania.