Ugotować kaszę. Ze szpinaku usunąć łodygi, podsmażyć go na odrobinie oleju, dobrze odparować wodę.
Połączyć kaszę ze szpinakiem i płatkami owsianymi, zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, posiekany na drobno czosnek i przyprawy, wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w mące kukurydzianej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Wskazówki i uwagi:
Trzeba pamiętać o odparowaniu wody ze szpinaku (szczególnie, jeśli wykorzystujemy szpinak mrożony!) i z kaszy - w przeciwnym razie masa może być nieco zbyt rzadka. Jeśli tak się stanie, ratujemy ją dodaniem odrobiny mąki kukurydzianej.
Nadesłał(a) Sowa90,
dnia: 2013-08-12 16:21:08.022
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.