Kleik lub mleczko z siemienia lnianego (do picia i do zastosowań kulinarnych)
Kleik świetnie sprawdza się w ciastach: biszkoptowym, naleśnikowym, na placki. Pity na czczo działa osłaniająco na przewód pokarmowy - szczególnie polecane dla osób starszych, chorych, po przebytej chorobie nowotworowej. Szybko można go też przerobić na mleczko.
30 g siemienia lnianego (2 czubate łyżki)
2 szkl. wrzątku
+ rondel
+ sitko ze średnimi oczkami
Przygotowanie:
Siemię zalać wrzątkiem i gotować na malutkim ogniu przez 30 min. Odcedzić, ostudzić. Wychodzi równo 1,5 szklanki.
Po zmiksowaniu kleik uzyskuje formę płynną, staje się białą pienistą cieczą - mleczkiem.
Zastosowanie:
Kleik najlepiej pić rano na czczo (przed jedzeniem). Działa osłonowo na przewód pokarmowy.
Kleik świetnie sprawdza się również w ciastach! Można nim zastąpić część lub całość płynów w ciastach: biszkoptowym, naleśnikowym, na placki.
Mleczko tuż po zmiksowaniu można dodać do kawki. Kolor kawy nie ulegnie zmianie, ale na wierzchu będziemy mieć grubą warstwę białej kremowej pianki.
Siemię w formie płynnej również możemy dodać do ww. ciast. W deserach na zimno nie sprawdzi się - podbiegną wodą.