puszka.pl - pysznie!

Tort arbuzowy

W necie krąży zdjęcie podobnego tortu (nim się sugerowałam), jednak zazwyczaj kursuje z bitą śmietaną kokosową. Mój jest z kremem waniliowym z nerkowców i kremem kakaowym z awokado. Pycha :-)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: 8

"biszkopt" / spód:
arbuz

krem #1:
1 szklanka surowych nerkowców (namoczona na noc, następnie odsączona)
1/4 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
2 łyżki słodu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

krem #2:
1 dojrzałe awokado
ok. 1/4 szklanki słodu z agawy (może być mniej)
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 szklanki kakao
2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)

do ozdoby (ogranicza Was tylko wyobraźnia):
suszone czereśnie (ułożone naokoło mojego tortu - składnik absolutnie nieobowiązkowy)
migdały zmiksowane na malutkie części (prawie na proszek)
borówki
banan
kiwi
suszone truskawki
...no i świeczuszki ;-)

Przygotowanie:

"Biszkopt" / spód: arbuz oczywiście obrany, wycięty w kształt spodu (grubość i wysokość zależy od Was);

Krem #1: wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę (śmietano-podobną). Wstawić do lodówki na jakieś 2 godziny;

Krem #2: wszystkie składniki zmiksować na gładziutką masę;

Wycięty arbuz osączyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku. Kremem #1 posmarować wierzch oraz boki (czyli praktycznie całość). Boki dodatkowo osypać płatkami migdałowymi.
Kremem #2 posmarować sam wierzch tortu. Układać owoce na górze wg uznania :-)

Gotowy tort wstawiłam do lodówki na noc (w zasadzie to stał tam jakieś 36 godzin).

Wskazówki i uwagi:

http://miszmasz-maszmisz.blogspot.com/2013/08/tort-o-smaku-lata-bez-pieczenia.html
Nadesłał(a) nanak, dnia: 2013-08-12 18:14:46.712
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: