Pita, hummus & kwiaty nasturcji
Foodgasm! :D Jedno z najlepszych połączeń jeśli chodzi o hummus: pita, hummus & kwiaty nasturcji. Duuużo kwiatów! :) Nasturcja jest aromatyczna, lekko słodkawa i lekko "pikantna" jak rzeżucha. Tyle że tu jej rzezuchowatość jest minimalna. Boskie! Marzę o ogródku z nasturcjami :D <3
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
pita
kwiaty nasturcji (liście też można dołożyć)
hummus:
puszka ciecierzycy (lub ciecierzyca ugotowana)
tahini (pasta sezamowa), 2-3 średnio czubate łyżki
czosnek, 1-2 nieduże ząbki
oliwa, najlepiej extra vergine, 3 łyżki
sok z cytryny, 2,5 łyżki
woda, 3-5 łyżek
sól, max. 1 płaska łyżeczka
Przygotowanie:
Składniki hummusu blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Szczegółowy przepis znajdziecie na
http://puszka.pl/przepis/4818-hummus.html
Pitę spryskujemy wodą, podgrzewamy lekko - albo i nie ;) Połowę smarujemy hummusem, układamy duuuużo kwiatów i składamy całość na pół. Nic więcej nie trzeba :)
Wskazówki i uwagi:
Kwiaty nasturcji nie tak łatwo dostać - najlepiej pytać u lokalnych rolników.
Twoje zapiski: