puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka ryżowo–warzywna (z włoszczyzną)

Przepis podoba mi się, bo ma proste składniki, z których wychodzi przepyszna, sycąca potrawa.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ryż 1 szklanka
włoszczyzna
kostka warzywna
mleko 1 szklanka
woda 1 szklanka
starty żółty ser 20 dkg (opcjonalnie)
jajka 2
natka pietruszki
pieprz
masło 1 łyżka

Przygotowanie:

Ugotuj ryż w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.

Warzywa umyj i pokrój w paski, duś na wolnym ogniu pod przykryciem (podlej olejem i kilkoma łyżkami wrzącej wody), dopraw kostką. Dodaj ryż. Całość duś jeszcze parę minut. Odstaw, przestudź. Wymieszaj z żółtym serem i jajkami.

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego potrawę, piecz około 20 minut. Gotową zapiekankę udekoruj natką pietruszki. Smacznego ;)
Nadesłał(a) pixi, dnia: 2013-08-19 21:21:34.456
Źródło/autor przepisu: http://www.przepisy.pl/temat/zapiekanki/przepis/zapiekanka-ryzowo-warzywna

Twoje zapiski: