Warzywa faszerowane po gospodarsku
Przepis powstał z wewnętrznej potrzeby zagospodarowania pozornie nieprzydatnych resztek po przygotowaniu soku warzywnego.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
warzywa nadające się do faszerowania (bakłażan, cukinia, papryka lub inne)
odpady warzywne z wyciskarki lub sokowirówki (marchew, pietruszka, seler, ew. inne)
inne warzywa surowe (np. czarna rzepa, biała rzodkiew, kalafior, brokuły, marchew, pomidory)
cebula
sól
pieprz
ulubione zioła (np. majeranek, bazylia, oregano)
na koniec: czosnek lub utarty chrzan
Przygotowanie:
Przygotowanie farszu: odpady powstałe przy robieniu soku warzywnego mieszamy z rozdrobnionymi na tarce lub pokrojonymi drobno warzywami, podduszoną lub podsmażoną cebulą i przyprawami.
Warzywa do faszerowania myjemy, wydrążamy częściowo, napełniamy farszem i pieczemy w piekarniku lub w parowniku.
Wierzch upieczonych warzyw (już na talerzu) smarujemy świeżo przeciśniętym czosnkiem lub chrzanem. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Jeśli do farszu dodamy surowe rozdrobnione warzywa, po upieczeniu będą lekko chrupiące. Dzięki dodatkowi czarnej rzepy lub białej rzodkwi farsz uzyskuje znakomity, konkretny smak.
Czas pieczenia lub parowania zależy od wielkości i świeżości warzyw, więc najlepiej sprawdzać je w trakcie pieczenia.
Twoje zapiski: