puszka.pl - pysznie!

Pesto migdały & mięta - pyszne i orzeźwiające

Zaskakująca kombinacja, ale taka dobra! Wyraźny posmak mięty jest niesamowity w tym połączeniu :) Jedno z najlepszych pesto jakie w życiu jadłam.. Kompletnie inne niż moje do tej pory ulubione Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość, ale w mojej prywatnej klasyfikacji zajmują teraz 1sze miejsce ex aequo! :)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1/2 szkl. migdałów (w skórce lub bez)
ok. 1/2 szkl. mięty posiekanej (zależy od odmiany - nasza nie była bardzo mocna)
mniej niż 1/3 szkl. oliwy (częśc można zastąpic bulionem)
1 mały ząbek czosnku
kapka soku z cytryny
sól
3 łyżki wody

Przygotowanie:

Wszystko razem zmiksować w blenderze albo blenderem ręcznym - my zmieliliśmy praktycznie na gładko. Gęstość regulować wodą. Gotowe!

Wskazówki i uwagi:

Świetne do makaronu i kanapek. Doskonale komponuje się z bobem i groszkiem zielonym.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-08-19 13:54:33.166
Źródło/autor przepisu: Inspiracja z http://mintaeats.com/2013/07/18/penne-z-bobem-i-mietowym-pesto/

Twoje zapiski: