Fasolkowo - fasolka szparagowa duszona w pomidorach
Uwielbiamy tą fasolkę od kiedy spróbowaliśmy jej w Leszczynowej Dolinie :D Wcześniej wydawało mi się, że połączenie fasolki i pomidorów jest średnie, ale w towarzystwie cebuli, która nadaje całości słodkawy posmak i aksamitną konsystencję, to jest po prostu bajka! Zajadamy się tym aż uszy się trzęsą ;D Świetne samo i do obiadu.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
jako samodzielne danie - dla 4 osób, jako dodatek - dla 8
1 kg fasoli szparagowej bez łyka - najlepiej płaskiej, ale może być dowolna
4 duże lub 5 mniejszych cebul
4-5 dojrzałych pomidorów (zazw. daję więcej ;)
trochę oleju do smażenia
ew. sproszkowana słodka lub/i ostra papryka lub pieprz ziołowy
sól
Przygotowanie:
Fasolę trzeba obrać starannie z wąsów – umyć starannie, obciąć końce, obsuszyć na ścierce, pokroić na 3-4 cm kawałki. Najfajniej wygląda pokrojona ukośnie.
Cebulę obrać i pokroić w grube półkrążki.
Sparzyć pomidory, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kawałki.
Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć papryką lub pieprzem, na wierzch wrzucić fasolkę, posolić, a po kilku minutach wymieszać tak, aby wszystko równomiernie się smażyło.
Po następnych kilku minutach wrzucić pokrojone pomidory. Jeszcze chwilę mieszać, a potem przykryć i dusić na mniejszym ogniu przez następne 5 minut. Sprawdzać, czy nie przywiera od spodu – jeśli tak, można dodać 2-3 łyżki wrzącej wody.
Twoje zapiski: