3 małe cebulki
1 mała cukinia/kabaczek
1 mała kostka tofu lub 1/2 dużej kostki
puszka groszku
4 średniej wielkości pomidory
2 małe przeciery pomidorowe
2 ząbki czosnku
sól
łyżka harissy
1/2 opakowania bazylii
sos sojowy
czubata łyżeczka chutney z mango
oliwa lub olej
Przygotowanie:
Do garnka wypełnionego osoloną wodą wrzućcie dwie garści soczewicy i dwie garści ryżu.
Cebulkę pokrójcie w małą kostkę. Tofu w troszkę większą kostkę, ale też małą. Rozgrzejcie patelnię z olejem/oliwą i wrzućcie tofu z cebulką na patelnię. Doprawcie tofu sosem sojowym.
W międzyczasie możecie wstawić wodę i sparzyć pomidory. Następnie je zblenderujcie i dodajcie do nich pół opakowania bazylii oraz sól do smaku.
Pokrójcie czosnek w malutkie kawałeczki. Gdy cebulka z tofu zaczną się ładnie podsmażać dodajcie czosnek. Trzeba pilnować, aby czosnek się nie spalił, a jedynie zarumienił. Dodajcie pokrojoną w drobną kostkę cukinię i wcześniej zblenderowane pomidory.
Następnie wlejcie do garnka jeden przecier pomidorowy (rozrobiony z wodą) i dodajcie groszek. Gdy soczewica z ryżem będą już półmiękkie, odsączcie je i dodajcie do garnka. Dodajcie również warzywa z patelni, jak już się podduszą. Jeśli przecieru jest za mało dodajcie kolejne opakowanie.
Na koniec wszystko doprawcie solą, harissą i łyżeczką chutney z mango albo czym chcecie.
Zupa jest dosyć ostra i ma specyficzny posmak właśnie dzięki piklom z mango.
Wskazówki i uwagi:
Chutney z mango można kupić m.in. w sklepie "kuchnie świata".
Nadesłał(a) koszka,
dnia: 2013-08-20 03:30:38.152
Źródło/autor przepisu: przepis własny