Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem)
Fatayer to arabska przekąska, szczególnie popularna w Syrii i Libanie, podawana w kilku wariantach smakowych. Jest to lekkie danie, które można spożywać od razu po upieczeniu, lecz spokojnie odgrzewać. Wizyta w arabskiej knajpce zainspirowała mnie do upieczenia własnych diy fatayerów, wyniki widzicie na zdjęciach :)
ciasto: 50 dag mąki
25 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1/4 oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
farsz: 450 g szpinaku
sok z 1 średniej cytryny
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
sól
pieprz
mieszanka przypraw rodem z Bliskiego Wschodu, co kto lubi, co kto ma - np. pieprz czarny, kumin, cynamon, imbir, kardamon, kozieradkę, chilli, może być curry itp.
Przygotowanie:
Ciasto - zaczyn: łączymy 1/4 szklanki ciepłej wody, łyżeczkę cukru i 25 g drożdży oraz łyżkę mąki, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy 3/4 szklanki ciepłej wody, oliwę, sól i zaczyn, wyrabiamy ciasto, aby konsystencja była w miarę gładka, a ciasto aksamitne, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 godzina). Następnie dzielimy ciasto na pół, z połówek formujemy niewielkie kulki (wychodzi 8-10), a następnie rozwałkowujemy okrągłe placki wielkości, o grubości naszych pierogów, na które nakładamy farsz.
Farsz: podsmażamy cebulkę na oliwie, dodajemy szpinak, sok z cytryny, czosnek, przyprawy (mieszam w różnych proporcjach, raczej na oko). Tak jest w miarę tradycyjnie, ale ja swój szpinak podzieliłam na połowę, do jednej dodałam fetę (w wersji niewegańskiej), do drugiej cytrynę i cebulę.
Zawijamy farsz w placki, klejąc je w trójkąty, na blaszce pokrytej papierem do pieczenia polewamy fataiery lekko oliwą. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 C, ok. 15-20 minut, aż się zarumienią.