2 łyżki mąki
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
ew. śmietana
sól
cukier
pieprz
zielona pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć, zalać 2 litrami wody. Dodać tymianek i kminek, gotować. Gdy kapusta będzie półmiękka, dodać sól i pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidory, paprykę i ew. nać selera, ugotować do miękkości.
Zupę podprawić zasmażką z mąki zrumienionej na patelni bez tłuszczu, oleju i śmietany [dla wegan pominąć śmietanę], zagotować i przyprawić do smaku. Posypać zieloną pietruszką.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992