2 szklanki orzechów laskowych
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki kakao w proszku
2 łyżki oleju z orzechów laskowych (użyłam zwykłego)
łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam zwykłego aromatu)
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Orzechy rozłóż na blasze przykrytej papierem i piecz przez około 12 minut. W połowie czasu obróć je, by przypiekały się równomiernie.
Uważaj, by nie przekroczyć dopuszczalnego czasu - nadmiernie spieczone nie będą się nadawały do dalszej obróbki!
Po wyjęciu z piekarnika, przełóż je do średniej wielkości miski. Kiedy orzechy wystygną, przykryj miskę talerzykiem i potrząsaj delikatnie przez około minutę, aby usunąć skórki.
Oczyszczone orzechy przekładaj do miksera/blendera, a pozostałe poddawaj procedurze czyszczenia tak długo, aż łupinki z nich odpadną. Orzechy zblenduj na gładko, trwa to ok. 5 minut.
Do orzechów dodaj cukier puder, kakao, olej, ekstrakt waniliowy i sól. Miksuj tak długo, aż powstanie prawie idealnie gładki krem.