Wrap z tempehem i jarmużem (wegański, bezglutenowy)
Wrapy to dobry pomysł na imprezę, a także na lunch do pracy czy na wycieczkę. Smakuje i na zimno i na ciepło, choć w tym pierwszym wydaniu 'naleśnik' zwykle robi się dosyć suchy, ale wystarczy chwila w mikrofalówce lub podgrzanie na patelni z odrobiną wody, by to zmienić.
placki: 6 łyżek mielonego siemienia lnianego
7-8 łyżek mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 łyżeczki mielonej papryki
1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki wody/soku warzywnego
sól
nadzienie: Tutaj pełna dowolność, więc podaję przykładowy skład ;)
- kostka tempehu
- kilka liści jarmużu
- 2 pomidory
- kukurydza
- czerwona cebula
- przyprawy
- sos
Przygotowanie:
Składniki na placki mieszamy, ugniatamy i dzielimy na kawałki.
Każdy kawałek rozprasowujemy na pożądany kształt i krótko smażymy (najlepiej na suchej patelni) z dwóch stron. Jeśli wychodzą zbyt kruche, kombinujemy ze składnikami lub z temperaturą i czasem smażenia.
Tempeh kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy na patelni z ulubionymi przyprawami (polecam na ostro). Jarmuż możemy dać surowy lub uduszony.
Wskazówki i uwagi:
Wrapy nadziewamy najlepiej zaraz po usmażeniu (łatwiej się to robi we dwójkę)