1/2 szklanki wody/ mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
1 łyżeczka octu jabłkowego/ soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę, karob/kakao, cukier i sodę połączyć dokładnie. Następnie dodać wodę/mleko roślinne i ekstrakt waniliowy. Masło orzechowe lekko podgrzać aż osiągnie płynną konsystencję i dolać do gotowej masy. Na końcu dodać ocet i dokładnie zamieszać.
Masę nakładać do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok. 20 min, sprawdzając patyczkiem czy muffinki są już upieczone.
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Opcjonalnie można dodać przyprawy korzenne, ale wtedy należy zastąpić masło orzechowe wybranym olejem roślinnym.
Nadesłał(a) ala1391,
dnia: 2013-09-02 20:20:50.67
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.