2 średnie marchewki
1 średni seler
2 małe cukinie
1 cebula cukrowa (lub zwykła)
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżki łagodnej musztardy (np. Develey ziołowa)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
drobny szczypiorek
Przygotowanie:
Marchewki i seler ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko smażymy (najlepiej w garnku) na oliwie do względnej miękkości. Obie cukinie kroimy, zasypujemy solą i odstawiamy na parę minut, żeby puściły sok.
Podsmażone warzywa zalewamy wodą, tak, aby całkowicie je zakryła. Dodajemy jedną pokrojoną cukinię, gotujemy 5-10 minut. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, musztardę, drugą pokrojoną cukinię i wyciśnięty czosnek.
Gotujemy do momentu, aż kawałki cukinii zmiękną. Zupę w talerzu można posypać drobnym szczypiorkiem.
Smacznego!
Nadesłał(a) Aniabela,
dnia: 2013-09-03 21:26:07.661
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.